SECRETUL FERICIRII ÎN FAMILIE


FAMILIE

Cine nu-şi doreşte fericirea în cămin? Cine nu-şi doreşte acea stare de împlinire, de satisfacţie, de ambianţă plăcută… acea stare pe care adeseori o definim ca fiind: “Colţul de Rai.” Toţi ne dorim cu adevărat fericirea în căminul nostru. Cu părere de rău însă, trebuie să recunoaştem faptul că această “stare de spirit” este foarte rar întâlnită astăzi în sânul familiei sau, în unele cazuri, de ce să n-o recunoaştem, este inexistentă.

Acolo unde fericirea nu este, s-a întâmplat ceva, ceva nu este la locul lui, ceva lipseşte; situaţia trebuie analizată s-au inversat priorităţile, trebuiesc reaşezate.

Secretul fericirii în viaţa de familie este definit doar de Dumnezeu. Marele predicator, C. H. Spurgeon, spunea: “Când căminul este condus după Cuvântul lui Dumnezeu, îngerii ar putea să ne fie musafiri şi nu s-ar simţii în afara elementului lor.” Un asemenea cămin ar dori Dumnezeu să avem.

Subliniam mai sus următorul aspect: Acolo unde priorităţile au fost inversate în viaţa de familie, fericirea devine inexistentă. Pot fi bani, case, propietăţi, locuri de muncă, sănătate, frumuseţe, etc. Fericirea este departe de a  fi întâlnită.

În gramatica limbii ebraice, ordinea pronumelor personale este diferită de ordinea pronumelor personale din limba română şi chiar a multor limbi, inclusiv a limbii engleze. Dacă în limba română persoana I este Eu,  în limba ebraică persoana I  este El (adică persoana  a-III în limba română).

Da, Dumnezeu a dorit ca poporul Său să fie diferit în multe aspecte tocmai pentru a fi fericit. Cuvântul lui Dumnezeu ne destăinuie secretul fericirii în cămin.  Respectând priorităţile lăsate de El cu siguranţă spun şi din propie experienţă, fericirea va inunda familia.

Priorităţile unui cămin fericit

1.  EL – Dumnezeu. De ce Dumnezeu pe primul loc? Pentru că El a instituit familia.  Familia nu este o invenţie umană, un accident, ea este decizia lui Dumnezeu, opera Creatorului.Dumnezeu are tot dreptul să ocupe  primul loc în cadrul familiei.

Dumnezeu a instituit familia cu scopuri multiple:

A.) Pentru înlăturarea singurătăţii. “Nu este bine ca omul să fie singur…” (Geneza 2:18). John Milton spunea: “Singurătatea a fost primul lucru pe care ochiul lui Dumnezeu nu l-a numit bun.”

B.)  Pentru a oferi omului o stare mai bună. “Nu este bine ca omul să fie singur…” (Geneza 2:18)

C.) Pentru a perpetua viaţa. “Creşteţi, înmulţiţi-vă…” (Geneza 1:28) D.)  Pentru a realiza o nouă unitate  în toate aspectele vieţii inclusiv aspectul unirii fizice. (Geneza 2:24) Dumnezeu a lăsat şi principii pentru viaţa de familie, principii care, dacă sunt respectate cu siguranţă ele conduc spre adevărata fericire în cămin. Dumnezeu trebuie să aibă autoritate absolută asupra familiei. Când autoritatea lui Dumnezeu este acceptată în cadrul familiei, putem spune, cu adevărat: “Aceasta este o familie. Diavolul a căutat dintotdeauna să distrugă, să anihileze familia, sau să  inventeze alt tip de familie. Încă din faşă familia este atacată.  Bine este ca cei doi (soţul, soţia) să fie vigilenţi, să fie  în stare să discearnă duhurile. Vă recomandăm, nu faceţi nimic fără Dumnezeu, planurile voastre de viitor să aibă aprobare divină, în ceea ce priveşte concepţia copiilor, creşterea lor, educaţia lor, afacerile din familie, deciziile de a ne muta dintr-un loc în altul să fie sub directa călăuzire a lui Dumnezeu. Este binevenită rugăciunea lui Moise de altădată: “Dacă nu mergi Tu Însuţi cu noi, nu ne lăsa să plecăm de aici.”  (Exodul 33:15). Chiar în cele mai mici aspecte ale vieţii de familie este bine să-L implicăm pe Dumnezeu.

2.  Tu – partenerul (soţul, soţia). Se ridică din nou întrebarea: de ce? Pentru că aceasta este ordinea cerută de Dumnezeu.  Ea nu trebuie discutată, ci respectată. Dumnezeu întotdeauna când cere un lucru de la noi, chiar dacă nu-l pricepem, cu siguranţă el este spre binele nostru. Mântuitorul în conversaţia cu Învăţătorul Legii din Luca 10:25-27, privind viaţa veşnică spunea: “Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul  tău, cu toată puterea ta, şi cu tot cugetul tău şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Pentru a moşteni viaţa veşnică şi a împlinii cea dintâi poruncă: trebuie să uiţi de tine şi  toată atenţia trebuie să fie “îndreptată spre Dumnezeu şi spre aproapele tău. Unde credeţi că s-ar aplica cel mai bine această îndatorire dacă nu în cadrul familiei? În Efeseni 5:12, Cuvântul lui Dumnezeu spune: “Supuneţi-vă unii altora în frica lui Hristos.” Unii cred că numai soţia trebuie să se supună, ascultând. Dar tot aici în Efeseni 5 ne este evidenţiat faptul că şi bărbatul trebuie să se supună jertfiind. Este mai greu a te jertfii decât a asculta. Dumnezeu cere de la ambii soţi: privirile şi toate atenţiile să fie îndreptate spre partenerul de viaţă, fie soţul, fie soţia. Supunerea nu este un răspuns la pretenţie, ci este un răspuns la dragoste. Niciodată soţia nu se va simţii umilită ascultându-şi soţul care o iubeşte. Chiar şi cele mai grele lucruri par a fi uşoare atunci când ştii că le faci pentru cel care te preţuieşte atât de mult. Dragostea deplină a soţului nu va pretinde ceva nedemn soţiei sale. De fapt, dragostea nu porunceşte, ci slujeşte.  Hristos Domnul a spus: “Domnitorii Neamurilor… poruncesc cu autoritate. Între voi să nu fie aşa, ci oricare vrea să fie mare între voi, să fie slujitorul vostru” (Matei 20:25,26).  Mai mult ca oriunde, acest principiu poate fi folosit în cămin. Oare care soţie n-ar fi supusă când soţul  îi zice: “Lasă că îţi curăţ eu pantofii”, sau “lasă că mă ocup eu acum de copii.” Dragostea e taina fericirii în cămin. Ea  îi face pe cei doi să fie una. De fapt, când urmăreşti binele soţului sau soţiei tale urmăreşti binele tău personal. Biblia spune că cei doi vor fi una.

Aveţi necazuri în familie? Nu aveţi unitate? Vedeţi, nu cumva aţi călcat orânduiala divină Nu cumva aţi inversat priorităţile? Soluţia este întoarcerea la principiile Scripturii şi la o ascultare deplină faţă de Cuvântul lui Dumnezeu.

Să nu spui niciodată ca soţie, “l-am ascultat prea mult”, sau ca soţ, “am iubit-o prea mult.” Cheia fericirii în cămin este dăruirea totală faţă de partenerul de viaţă. Când partenerul de viaţă va ocupa primul loc în viaţa ta după Dumnezeu te asigur că te vei bucura de adevărata fericire în căminul tău.

Soţi şi soţii, este vremea să vă treziţi! Nu vă amărâţi unii pe alţii, nu vă faceţi viaţa un chin, ci fericiţi-vă unii pe alţii! Învăţaţi de la Domnul Isus Hristos lecţia cea mare a dragostei şi veţi avea cheia fericirii în familie. Înapoi, la dragostea dintâi, şi veţi constata că pustiul din căminul vostru se transformă într-o grădină plină de trandafiri care poate fi numită, de ce nu, “Colţ de Rai.”

3.  Eu. Fără nici un pic de îndoială, Dumnezeu va fi preocupat de persoana ta, de binele tău, de fericirea ta şi nu numai El, ci şi soţul tău, soţia ta, din care ai făcut o prioritate în viaţa ta îşi va îndrepta toată atenţia spre tine. Cuvântul lui Dumnezeu spune: “E mai ferice să dai decât să primeşti.”

Într-o lume în care Dumnezeu este din ce în ce mai mult marginalizat, scos din şcoli, din instituţii, din constituţii, din familii, să ne luptăm pentru locul care-L merită. Locul de frunte.  Atunci când societatea va pune baza pe familie  şi familia îşi va îndrepta privirea spre Dumnezeu şi-L va pune pe primul loc, vom avea satisfacţia şi împlinirea că ne-am descoperit identitatea şi scopul cu care Dumnezeu ne-a creat.  Cineva spunea: “Lasă-ţi familia să fie familie.” Adică aşa cum a conceput-o Dumnezeu, spre binele ei şi slava celui Atotputernic.

Pastor Ilie Tărăbugă

Biserica Creştină Baptistă “Betania”, Orşova

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: